Lista över Avneryartiklar på svenska.

Uri Avnery

30.9.06

 

Om den politiska situationen i Israel.

 

På grund av en liten spik.

 

 

                      Hade Hamlet varit soldat i reserven i israeliska armén, kunde han nu ha sagt: "Någonting är ruttet i staten Israel!"

                      Sannerligen, någonting är ruttet:

                      - Presidenten vägrar att avgå trots åtta olika anklagelser för sexuella trakasserier. Han kvider om en avskyvärd sammansvärjning mot honom, och pekar ut Netanyahus folk inom Likud.

                      - Premiärministern och försvarsministern vägrar att avgå trots att en överväldigande majoritet av folket uttryckt sin brist på förtroende för Ehud Olmert (70%) och Amir Peretz (82%). Istället för att samtycka till att en oberoende rättslig undersökningskommission etableras, har de satt samman en kommitté som redan förlorat förtroendet hos en majoritet av allmänheten, redan innan den har börjat undersöka händelserna under Libanonkriget.

                      - Arméchefen, attackerad av tidigare och nuvarande generaler, förklarar att han inte tar av sin uniform såvida inte någon sliter den av honom.

                      - Ordföranden i Knessets utrikes- och militärkommitté är åtalad för bedrägeri och mened. 

                      - Justitieministern befinner sig i rättegång för att ha tryckt sin tunga in i munnen på en kvinnlig soldat.

                      Enligt opinionsundersökningar är en övervägande majoritet av befolkningen tillfreds med sin personliga situation (80 %), men missnöjda med situationen i landet (59 %)

                      Så vad är att göra?

                      Mycket enkelt, bara skifta system.

                                                                                                                                                                                                                                              

                      Detta är en typisk israelisk reaktion. Kanske typiskt mänsklig.

                      När en kris hotar att kullkasta grunderna för vår varseblivning, tenderar vi att vända oss bort från den verkliga orsaken och rikta all vår uppmärksamhet på någon liten detalj. På så sätt befriar vi oss från att ifrågasätta våra grundläggande övertygelser och den världsåskådning vi är vana vid. Vi tar en detalj, så liten som möjligt och skyller allt på den. Det är det! Det är det som är felet!

                      Som en gammal visa säger: "Allt beror på en liten spik!" Så när en alvarlig katastrof inträffar finner vi den lilla spiken som orsakade allt, och vi behöver inte bekymra oss mer.

                      Till exempel Yom Kippur kriget. Varför utbröt överhuvudtaget detta krig?

Varför accepterade vi inte president Anwar Sadats tidigare erbjudande om fred i utbyte mot att återlämna Sinai? Varför seglade vårt Dårarnas Skepp glatt från Sexdagars kriget till Yom Kippur kriget, på ett hav av arrogans?

                      Nej, inga sådana frågor ställdes. Men vad frågade man då? Varför varnade inte arméns underrättelsetjänst oss att Egypten och Syrien var på väg att attackera oss? Varför kallades inte reserven in i tid? Varför flyttades inte stridsvagnar och artilleri till kanalen?

                      Det kallades "Försummelsen". Det var slagordet vid den massproteströrelse som uppstod och som svepte bort Golda Meir och Moshe Dayan från makten.

                      Det är som att tömma askfatet när bilen går itu. Nu pågår någonting liknande.

 

                                                                                                            

                      Opinionsundersökningar visar att allmänheten inte har något förtroende för landets ledning. Men allmänheten säger inte: Det var vi som röstade på dessa ledare, så det är vi som bär skulden. Det skulle vara ett obehagligt medgivande. Vad den säger är: Det är inte vårt fel. Så vems är skulden? "Systemet", naturligtvis.                 

                      Det är för att vår parlamentariska demokrati inte försäkrar premiärministern om en hel period på fyra år. Han kan falla innan dess. Det tvingar honom också att i sin regering ha med ledarna för koalitionspartierna,

även om dessa är inkompetenta att styra sina ministerier. Premiärministern kan inte planera för en långvarig politik, ej heller placera dugliga sakkunniga i ministeriernas ledning

                      Det är väldigt illa. Därför måste vi anta det amerikanska systemet. Folket väljer en president som sitter i minst fyra hela år. Han väljer ut ett kabinett bestående av enastående personligheter, var och en expert på sitt område. På så sätt skall Zion fullbordas.

 

                                                                                                            

                     Detta är äkta ormolja, en flaska botar alla sjukdomar, utan smärta och utan dröjsmål.

                      Först och främst kan man inte utan vidare överföra ett politiskt system från ett land till ett annat. Varje stat har sin egen tradition, sin egen speciella kultur och sin egen sociala struktur. Ett politiskt system måste växa inifrån, det kan inte tvingas på ett annat folk. När man försöker göra det anpassar samhället det till sina egna behov och ändrar det bortom igenkänning. (Japan efter 2:a världskriget erinras jag om.) Endast ouppnåeliga professorer i elfenbenstorn kan komma på tanken att ett samhälles sjuka kan kureras av ett politiskt system kopierat från ett annat land.

                      Detta har redan provats i Israel. Under inflytande av några professorer ändrades vårt "system" för några år sedan. Det beslöts att premiärministern skulle väljas direkt, skilt från valet till Knesset. Men det blev snart uppenbart att detta system var sämre än det tidigare. De Visa höll rådslag och skiftade tillbaka.

                      Det finns ingen anledning för oss att gå igenom den erfarenheten igen. Det är tillräckligt att se på situationen i USA.

                      Vad har presidentsystemet uppnått där? Presidenten sitter minst fyra år, men många skulle utropa "ack", när det upptäcks att en fullständig idiot har valts, som trasslar in sitt land i förödande äventyr, och inte kan avsättas. I vårt parlamentariska system, liksom i Storbritannien, kan en premiärminister avsättas jämförelsevis enkelt.  Tony Blair kommer att avgå inom ett år, medan George Bush sitter kvar hela sin tid.

                      Är de amerikanska ministrarna mer kompetenta än våra? Är Donald Rumsfeld en mindre katastrof än Amir Peretz?

                      Vad mera är, för att bli vald till president behöver en kandidat enorma summor pengar. Så mycket pengar kan bara komma från intressegrupper och stora bolag. Det amerikanska systemet är så genomkorrumperat att det kan få Olmert & Co:s synder att verka oskyldiga.

 

                                                                                        

                       Men  logik är inte nyckeln till denna diskussion eftersom kravet på systemändring tjänar som en täckmantel att dölja någonting betydligt allvarligare, ropet efter en Ledare.

                      Sådana krav reses alltid i tider av kris.     När det finns en känsla av nederlag och ett klimat av misstroende för det gamla ledarskapet längtar folket efter en stark fadersgestalt. Demokrati verkar svag och rutten, särskilt när den konfronteras med legenden att politikerna har "hindrat armén från att vinna". En stark ledare löser problemen med järnhand. En politik av dialog och överenskommelser är någonting för veklingar.

                      Det måste klargöras att förslaget att ändra till det amerikanska presidentsystemet inte är någonting annat än ett fördolt krav på en allsmäktig ledare. Man behöver bara se till dem som förslår det.

                      Den som framför allt förespråkar en systemändring är Avigdor Liberman, ledaren för partiet "Israel Our Home", bestående huvudsakligen av immigranter från forna Sovjetunionen. Detta är ett radikalt högerparti, för att uttrycka det milt. I andra länder skulle det kallas för någonting annat.

                      "Israel Vårt Hem" står för en otyglad nationalism och xenofobi. Det är radikalare än Jörg Haiders parti i Österrike och Jean-Marie Le-Pens i Frankrike. Det kräver att alla palestinier lämnar landet, inklusive arabiska medborgare i Israel som utgör 20% av befolkningen. Det hindrar inte Ehud Olmert att öppet deklarera att han skulle vilja ha detta parti i sin regering. (När Jörg Haider kom in i Österrikes regering kallade Israel hem sin ambassadör från Wien.)

                      Lieberman, som vill bli försvarsminister, har ställt upp fem villkor för att ställa upp, varav det första är att man övergår till presidentsystemet. Det är ganska tydligt vem som är hans presidentkandidat: Avigdor Liberman.

                      Opinionsundersökningarna visar att om val skulle hållas nu så skulle Libermans parti få 16 platser av Knessets 120. Just nu har de 11 platser. Till detta kan räknas de 9 platser som nu innehas av "Nationell Union", vars ledare, en kippa bärande general, öppet kräver utdrivning av alla araber från de ockuperade palestinska territorierna, och att alla arabiska medborgare i Israel fråntas sina demokratiska rättigheter. När sådana partier utgör en femtedel av den röstande allmänheten finns det verkligen anledning att vara orolig.

 

                                                                                                            

                      Jag tror på Israels demokrati. Det är ett fantastiskt fenomen i beaktande av att de flesta israeliska medborgarna kommer från tsar- och kommunist- Ryssland, Pilsudskis Polen och hans efterföljare, Marocko, Irak, Iran och Syrien, och till dessa de som är födda i Palestina under British High Commissioner. Liksom återupprättandet av hebreiska språket, som inte har någon jämförelse i världen, är denna demokrati ett mirakel. Detta naturligtvis menat i Israel. I de ockuperade territorierna är situationen en helt annan.

                      Jag tror inte att det för närvarande finns någon omedelbar risk för fascism. Men vi måste vara på vår vakt, varje dag och varje timme. Flera faktorer kan befordra fascistiska tendenser, känslan av förslust i krig, myten om "dolkstöten i ryggen på armén", brist på förtroende för det demokratiska systemet, en vidgad klyfta mellan rika och fattiga, hets mot minoriteten i befolkningen för att vara en femtekolonn.

                      Det är mer än en liten spik.

 

Uri Avnery

 

(Övers.fr.eng. Sven Börtz)

up